Öppettider i vår butik
mån-fre 09.00-17.00, lör-sön 10.00-16.00
Kajvägen 4 · 365 94 Skruv
info@skrufsglasbruk.se
0478-201 33

Inga produkter i varukorgen.

Om Skrufs Glasbruk

EN HISTORIA FRÅN 1897

1896 byggdes det för fullt i det lilla samhället Skruv. Året efter det, stod ett glasbruk klart. Platsen för Skrufs glasbruk var väl genomtänkt av grundaren Robert Celander. Han ville dra nytta av järnvägen som kommit på plats år 1874. Då kunde tåget transportera tung sand till glasbruket som behövdes för att göra glasmassa, men även för att frakta bort det färdiga glaset i stora trälådor. I området fanns det gott om skog som gick åt väldigt mycket för att värma glasugnarna.

Glasbruket invigdes lördag, 10 april 1897. På plats var prästen för att hålla en hyttpredikan, och efter det väntade ett stort kalas.

KÄNDA KONSTNÄRER OCH SERVISER

Från 1950-talet har flera kända konstnärer formgivit glas vid Skruf. Tidigare var det vanligt att hyttmästarna själva var formgivare till glaset som tillverkades. Servisglas till hushåll var länge en viktig del av Skrufs produktion. På 1940-talet riktade sig produktionen mer mot restaurangglas. När efterfrågan sjönk på servisglas började Skrufs inrikta sig mer på prydnadsglas. Exporten har under långa tider varit stor, inte minst till England.

IDAG

Skrufs Glasbruk ägs och drivs nu av familjen Elm från Skruv. En plats där hela familjen arbetar. Alla produkter i Skrufs sortiment är tillverkade i hyttan i Skruv. Här görs allt glas för hand in i minsta detalj. På Skrufs glasbruk förenas tradition och nytänkande med hög kvalitet och högt konstnärligt innehåll. Skruf erbjuder dig alltså gediget Småländskt hantverk.

“Välkomna till Skrufs Glasbruk. Titta på våra duktiga glasarbetare och handla i vår egna butik. Sedan hösten 2018 kan våra återförsäljare handla våra produkter här på webben och sedan 2022 kan även våra privatkunder handla här online!”